Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

«Αγνωστες οι επιπτώσεις» - Ελέγχους στα προϊόντα νανοτεχνολογίας ζητούν Βρετανοί ειδικοί


Τα νανοϋλικά που έχουν αρχίσει να κατακλύζουν την αγορά κρυμμένα σε διάφορα προϊόντα ίσως έχουν άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον και πρέπει να ελέγχονται με νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, καταλήγει έκθεση για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης.

«Έχοντας αναλύσει τις δυνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, οι οποίες απορρέουν από τις ιδιότητες των νανοϋλικών, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για ορισμένες (αλλά όχι όλες) τις κατηγορίες νανοϋλικών» γράφουν οι ειδικοί της Βασιλικής Επιτροπής για την Περιβαλλοντική Ρύπανση.

Η νανοτεχνολογία αφορά το σχεδιασμό και το χειρισμό υλικών με διαστάσεις μερικών δισεκατομμυριοστών του μέτρου. Τέτοια υλικά αξιοποιούνται ήδη σε αρκετά καλλυντικά, στην κλωστοϋφαντουργία και σε άλλες εφαρμογές, και στη διάρκεια του 2007 χρησιμοποιήθηκαν σε προϊόντα αξίας 147 δισ. δολαρίων, εκτιμά η εταιρεία ερευνών Lux Research.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα νανοϋλικά άνθρακα μπορεί να απορροφώνται από τους πνεύμονες και λόγω του μικρού τους μεγέθους να φτάνουν σε όλους τους ιστούς του σώματος, ακόμα και στον εγκέφαλο.

Ανησυχίες έχουν εκφραστεί και όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η Βασιλική Επιτροπή αναφέρει το παράδειγμα του «νανοαργύρου», μικροσκοπικών σωματιδίων από άργυρο που χρησιμοποιούνται ήδη σε κάλτσες, εσώρουχα και άλλα προϊόντα, επειδή έχουν ισχυρές μικροβιοκτόνες ιδιότητες και εμποδίζουν έτσι την κακοσμία.

Αν και ο συμπαγής «μακροάργυρος» έχει αποδειχθεί ασφαλής, κανείς δεν γνωρίζει τι επιδράσεις θα είχαν στις διάφορες μορφές ζωής τα πολύ μικρότερα σωματίδια νανοαργύρου που καταλήγουν στην αποχέτευση. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να σκοτώνουν τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται στον βιολογικό καθαρισμό, αναφέρει το περιοδικό New Scientist.

Η Επιτροπή εκφράζει επίσης την ανησυχία της για τα νέα υφάσματα που περιέχουν νανοσωλήνες και δεν χρειάζονται βαφή -το χρώμα τους καθορίζεται από τη διάμετρο των νανοσωλήνων. Ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι μικροσκοπικές ίνες θα μπορούσαν να επιδρούν στους πνεύμονες όπως οι επικίνδυνες ίνες αμιάντου.

Οι συντάκτες της έκθεσης ανησυχούν μάλιστα ότι οι πιθανές επιπτώσεις των νανοϋλικών δεν είναι πάντα δυνατό να εκτιμηθούν με βάση το σημερινό ρυθμιστικό πλαίσιο: «Ανησυχούμε επίσης ότι τα πιο προηγμένα νανοϋλικά της επόμενης γενιάς θα εγείρουν ερωτήματα που δεν μπορεί να απαντηθούν αν αυτά τα υλικά θεωρούνται χημικές ουσίες ή μείγματα χημικών» δήλωσε στο Reuters ο οικολόγος Τζον Λότον, μέλος της επιτροπής.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει άμεσα να επεκτείνει το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο REACH για τα χημικά προϊόντα, ώστε να εξετάζονται με λεπτομέρεια οι ιδιότητες των νανοϋλικών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Google Finance Market Summary