Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Φορητά... HD σινεμά


Με Blu-ray κυκλοφορούν πλέον οι νέοι φορητοί υπολογιστές.

Ολο και περισσότεροι καταναλωτές έχουν αρχίσει και χρησιμοποιούν τον φορητό υπολογιστή τους και ως μέσο ψυχαγωγίας. Εκτός όμως από το να ακούν την αγαπημένη μουσική τους εκεί, παρακολουθούν και κινηματογραφικές ταινίες.

Η τάση αυτή υφίσταται εδώ και περίπου δύο χρόνια, μέσα στα οποία όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές άρχισαν να παρουσιάζουν μοντέλα με αρκετά μεγάλες οθόνες (άνω των 15 ιντσών) αλλά και πολλές δυνατότητες όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας και του ήχου.

Τους τελευταίους μήνες η εν λόγω τάση δείχνει να ενισχύεται περαιτέρω, δεδομένου ότι παρατηρείται το φαινόμενο αφενός της ενσωμάτωσης οδηγών αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray αλλά και αλλαγών στο μέγεθος των οθονών, προκειμένου να βελτιωθεί η κινηματογραφική εμπειρία των χρηστών.

Εταιρείες όπως η Sony, η ΗΡ, η Dell, η Acer και η Fujitsu Siemens παρουσιάζουν συνεχώς μοντέλα που μπορούν να αναπαράγουν δίσκους του νέου format, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι διατίθενται φορητοί υπολογιστές με Blu-ray που πωλούνται ακόμη και κάτω από τα 1.000 ευρώ!

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσιάζονται και μοντέλα με οδηγό επανεγγραφής Blu-ray, καθώς οι «γαλάζιοι» δίσκοι έχουν δυνατότητα αποθήκευσης μέχρι και 50 GΒ.

Συμβατότητα
Ομως, ο λόγος της προσθήκης του Blu-ray δεν είναι άλλος από την προβολή κινηματογραφικών ταινιών υψηλής ευκρίνειας. Για να είναι, όμως, όσο το δυνατόν καλύτερη η εμπειρία, θα πρέπει να υποστηρίζει και η ανάλυση της υψηλής ευκρίνειας (HD), δηλαδή τα 1920x1080 pixels.

Δυνατότητα που προσφέρουν ορισμένα από τα νέα μοντέλα. Παράλληλα, απαιτείται μία ακόμη αλλαγή στην οθόνη: η υποστήριξη της δυνατότητας για προβολή του περιεχομένου σε αναλογία 16:9. Μέχρι τώρα, οι περισσότερες οθόνες φορητών υπολογιστών προσφέρουν αναλογία 16:10. Ομως, αυτό αλλάζει άρδην και το αποτέλεσμα είναι να αλλάζει και το μέγεθος της οθόνης.

Αυτός είναι και ο λόγος που, ενώ είχαμε συνηθίσει σε οθόνες 15,4 και 17,1 ιντσών, πλέον, βλέπουμε να κυκλοφορούν μοντέλα όπου η διαγώνιος της οθόνης είναι στις 15,6, στις 16 ή ακόμη και στις 18,4 ίντσες. Η διαφορά μπορεί να μη μοιάζει ιδιαίτερα μεγάλη, όμως η βελτίωση της εμπειρίας είναι σημαντική για όσους, τουλάχιστον, θέλουν να δουν μία ταινία σε συνθήκες όσο το δυνατόν πιο κοντά σε εκείνες μίας κινηματογραφικής αίθουσας.

Ταυτόχρονα, βελτιώνονται και οι ηχητικές δυνατότητες με ορισμένους φορητούς υπολογιστές να έρχονται με συστήματα surround - ή που δίνουν την αίσθηση του surround - αλλά και ειδικά πλήκτρα για τη διαχείριση όλων των λειτουργιών που σχετίζονται με την αναπαραγωγή ενός δίσκου.

--------------------------------------------------------
Πηγή: Έθνος
--------------------------------------------------------

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα αντρέα..Τι εγινε? Μπηκες ειδα το σχολιο σου...

Ανώνυμος είπε...

Ανδρέα οχι ρε συ και αντιγραφέας!!Χαχαχαχαχα!!Πες το με δικά σου λόγια!!Μου αρέσει πάντως πολύ το στυλ της σελίδας σου...

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Ανδρέα.Τι κάνεις;Ελπίζω κάποια στιγμή να δημοσιεύσεις κάποιο "πόνημά" σου.

Google Finance Market Summary