Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Μεθυσμένα πετράδια - Διαμάντια από τεκίλα λάμπουν σε εργαστήριο του Μεξικού



Ερευνητές στο Μεξικό μετέτρεψαν το εθνικό τους ποτό σε συνθετικά διαμάντια και αναζητούν τώρα πρακτικές εφαρμογές για την ανακάλυψή τους.

Τα μεθυσμένα πετράδια είναι υπερβολικά μικρά για να χρησιμοποιηθούν σε κοσμήματα, θα μπορούσαν όμως να αξιοποιηθούν «για την ανίχνευση ακτινοβολίας, για την επίστρωση κοπτικών εργαλείων, ή, πάνω απ' όλα, ως υποκατάστατο του πυριτίου για τα τσιπ του μέλλοντος» δήλωσε στο AFP ο Μιγκουέλ Απατίγκα, ένας από τους τρεις ερευνητές στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού.

Η ομάδα του Απατίγκα ανακάλυψε ότι ο ατμός που προκύπτει από τη θέρμανση της λευκής τεκίλας δημιουργεί ένα φίλμ διαμαντόσκονης όταν αφεθεί να επικαθήσει σε μια βάση ανοιξείδωτου χάλυβα.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια, όταν οι ερευνητές άρχισαν να πειραματίζονται με τη δημιουργία συνθετικών διαμαντιών από αέριες πρώτες ύλες όπως το μεθάνιο.

Στην πορεία οι Μεξικανοί επιστήμονες παρήγαγαν διαμάντια και από υγρά, και παρατήρησαν ότι το ιδανικό μίγμα για μια τέτοια σύνθεση, 40% αιθανόλη και 60% νερό, μοιάζει στη σύστασή του με την τεκίλα.

«Μια μέρα πήγα στο μαγαζί της πανεπιστημιούπολης και αγόρασα ένα μπουκάλι φτηνή τεκίλα. Το χρησιμοποίησα κάτω από τις ίδιες πειραματικές συνθήκες, όπως την αιθανόλη και το νερό, και τα αποτελέσματα ήταν θετικά» θυμάται ο Απατίγκα.

Παραδέχεται πάντως ότι «είναι πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν από τεκίλα διαμάντια για ένα δαχτυλίδι».

Μετά την κοινή λευκή τεκίλα, οι ερευνητές πειραματίζονται τώρα και με πιο εκλεκτές και ακριβές ποικιλίες του ποτού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Google Finance Market Summary