Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Υδρόφοβο και λιπόφοβο - Τίποτα δεν βρωμίζει το «παντόφοβο» υλικό του MIT


Ένα υλικό που όμοιό του δεν υπάρχει στη φύση δημιουργήθηκε στα εργαστήρια του MIT. To «παντόφοβο» υλικό είναι ταυτόχρονα υδρόφοβο και λιπόφοβο, και αποδεικνύεται τόσο «αντικοινωνικό» ώστε αποδιώχνει από πάνω του οποιονδήποτε λεκέ.

Το νέο υλικό αποδιώχνει όποιο υγρό πέσει πάνω του χάρη στην ειδική υφή της επιφάνειάς του, η οποία φέρει απολήξεις μήκους 300 νανομέτρων που θυμίζουν μανιτάρια, με στέλεχος από πυρίτιο και κεφαλή από διοξείδιο του πυριτίου.

Οι απολήξεις αυτές αναγκάζουν το υγρό να σχηματίζουν σταγόνες οι οποίες κυλούν και πέφτουν, ακόμα και αν το υγρό έχει μικρή επιφανειακή τάση (μικρή τάση των μορίων να ενώνονται σε σφαίρες), όπως συμβαίνει στα ελαιώδη υγρά.

Η πρωτοποριακή επιφάνεια παρουσιάζεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ένας ανεξάρτητος ειδικός, ο Φιλίπ Μπρουνέ του Εργαστηρίου Μηχανικής της Λιλ στη Γαλλία, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα και ανέφερε πως δεν γνωρίζει άλλο υλικό με τόσο καθολικές απωθητικές ιδιότητες.

Από την άλλη, ο Νταβίντ Κερ από την Ανωτέρα Σχολή Βιομηχανικής Φυσικής και Χημείας του Παρισιού εξέφρασε επιφυλάξεις για το πόσο εύκολο θα είναι βρεθούν πρακτικές εφαρμογές. Πολλές εταιρίες οικοδομικών υλικών και γυαλιού έχουν ενδιαφερθεί για παρόμοια υλικά, είπε, ωστόσο η επιφάνεια του «παντόφοβου» υλικό θα καταστρεφόταν αμέσως σε τέτοιες χρήσεις.

Αν η νέα επιφάνεια γίνει στο μέλλον πιο ανθεκτική, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οθόνες που δεν λερώνονται με λιπαρές δαχτυλιές ή ακόμα σε ρούχα που δεν λεκιάζουν ποτέ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Google Finance Market Summary