Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Στη «μαύρη λίστα» του Ομπάμα οι νυν πολιτικές για βλαστοκύτταρα, AIDS, γεωτρήσεις


Ο Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να ανατρέψει άμεσα πολιτικές της κυβέρνησης Μπους που αφορούν την έρευνα στα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα, την πρόληψη του AIDS, τον οικογενειακό προγραμματισμό και τις γεωτρήσεις σε ευαίσθητες περιοχές, δηλώνουν στενοί συνεργάτες του.

Τα θέματα αυτά περιλαμβάνονται σε μια «μαύρη λίστα» με 200 διατάγματα και άλλες αποφάσεις της κυβέρνησης Μπους την οποία συνέταξαν οι περίπου 48 σύμβουλοι της μετάβασης, υποστήριζε την Κυριακή άρθρο της Washington Post, επικαλούμενο σύμβουλο του Ομπάμα που διατηρεί την ανωνυμία του.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Τζον Ποντέστα, επικεφαλής της ομάδας μετάβασης, δήλωσε ότι ο Ομπάμα μπορεί να χρησιμοποιήσει εκτελεστικά διατάγματα για να ακυρώσει αποφάσεις του Μπους οι οποίες δεν είχαν περάσει στη νομοθεσία, ακόμα και χωρίς να περιμένει την έγκριση του Κογκρέσου.

Μεταξύ των ανατροπών που αναμένονται σε πολιτικές που αφορούν την ιατρική, την επιστημονική έρευνα και το περιβάλλον:

Βλαστικά κύτταρα: Ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να καταργήσει τους περιορισμούς για την έρευνα στα εμβρυικά βλαστοκύτταρα, τα οποία δίνουν πειραματικά μια πληθώρα ιστών για μεταμόσχευση και θα μπορούσαν να θεραπεύσουν ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες και οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

Το 2001 ο Μπους είχε απαγορεύσει τη διάθεση ομοσπονδιακών κονδυλίων για τη δημιουργία νέων ανθρώπινων εμβυικών βλαστοκυττάρων, μια απόφαση που ικανοποίησε το λόμπι του χριστιανικού φονταμενταλισμού αλλά εξόργισε τους επιστήμονες και τις οργανώσεις ασθενών. Το ηθικό επιχείρημα ήταν ότι η καταστροφή εμβρύων ισοδυναμεί με φόνο.

«Σε όλο το φάσμα των θεμάτων, από τα βλαστικά κύτταρα μέχρι πολλούς ακόμα τομείς, βλέπουμε ακόμα και σήμερα την κυβέρνηση Μπους να κινείται επιθετικά με ενέργειες που κατά τη γνώμη μου δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας» σχολίασε ο Τζον Ποντέστα.

Αντισύλληψη. Στο στόχαστρο του Ομπάμα θα βρεθεί πιθανότατα και η απόφαση του απαγορεύσει στο διεθνές πρόγραμμα των ΗΠΑ για την πρόληψη του AIDS να ενθαρρύνει τη χρήση προφυλακτικού.

Στο στόχαστρο βρίσκεται ακόμα μια απόφαση της κυβέρνησης Ρέιγκαν η οποία είχε καταργηθεί από τον Κλίντον αλλά επανήλθε επί Μπους: Οι διεθνείς οργανώσεις οικογενειακής πολιτικής οι οποίες λαμβάνουν χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ δεν επιτρέπεται να ενημερώνουν τις γυναίκες για τη δυνατότητα έκτρωσης, ακόμα και αν η επέμβαση είναι νόμιμη στις χώρες τους.

Γεωτρήσεις: Στη συνέντευξή του ο σύμβουλος του Ομπάμα αναφέρθηκε και στην απόφαση της κυβέρνησης Μπους να «ανοίξει» σχεδόν 1.500 τετραγωνικά χλμ δημόσιας γης στη Γιούτα για εκμετάλλευση από την πετρελαϊκή βιομηχανία.

«Θέλουν να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μια από τις πιο ευαίσθητες, ευάλωτες εκτάσεις στη Γιούτα. Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος» δήλωσε ο Ποντέστα.

Κλίμα: Ο Ομπάμα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα συνεργαστεί στενότερα με τη διεθνή κοινότητα κατά της κλιματικής αλλαγής, ένα θέμα για το οποίο ο Μπους μόνο επικρίσεις έχει δεχτεί. Μέχρι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το διάδοχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο, ο Ομπάμα θα μπορούσε να ανατρέψει την πρόσφατη απόφαση του Μπους να μην επιτρέψει στην Καλιφόρνια να θέσει δεσμευτικά όρια στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Ποντέστα τόνισε στις δηλώσεις ότι οι ανατροπές των αποφάσεων Μπους σε πολλές περιπτώσεις δεν απαιτούν έγκριση από το Κογκρέσο.

«Υπάρχουν πολλά που ο πρόεδρος μπορεί να κάνει με την εκτελεστική του εξουσία χωρίς να περιμένει ενέργειες του Κογκρέσου, και πιστεύω ότι θα δούμε τον πρόεδρο να το κάνει αυτό για να επαναφέρει την αίσθηση ότι η χώρα εργάζεται για το κοινό καλό» είπε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Google Finance Market Summary