Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Η Google αποσύρει την πρόταση συνεργασίας με τη Yahoo


Υποκύπτοντας στις αντιρρήσεις των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, που ανησυχούσαν για δημιουργία μονοπωλίου στη διαδικτυακή αγορά, η Google ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποσύρει το πολυσυζητημένο σχέδιο συνεργασίας με τη Yahoo που είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο.

Η τελευταία εξέλιξη καταφέρει ένα ακόμα πλήγμα στη Yahoo, η οποία βασιζόταν στη Google για να αυξήσει τα ετήσια έσοδά της κατά 800 εκατ. δολάρια και να καθησυχάσει τους εξοργισμένους μετόχους τους, μετά την απόφαση της διοίκησης να μην υποκύψει στην πρόταση εξαγοράς από τη Microsoft πριν από ένα εξάμηνο.

Η Google αναδιπλώθηκε όταν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης την προειδοποίησε ότι θα στρεφόταν κατά της συμφωνίας. «H ρύθμιση αυτή θα στερούσε από του καταναλωτές θα οφέλη του ανταγωνισμού: χαμηλότερες τιμές, καλύτερες υπηρεσίες και μεγαλύτερη καινοτομία» δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματούχος στην αντιμονοπωλιακή υπηρεσία του υπουργείου.

Η εταιρεία, από την πλευρά της, έκανε σαφές ότι δεν είναι πρόθυμη να εμπλακεί σε μια χρονοβόρα δικαστική διαμάχη: «Είμαστε φυσικά απογοητευμένοι που αυτή η συμφωνία δεν θα προχωρήσει. Ωστόσο δεν θα αφήσουμε την προοπτική μιας μακρόχρονης δικαστικής μάχης να μας αποσπάσει από την κύρια αποστολή μας» γράφει σε εταιρικό ιστολόγιο ο νομικός σύμβουλος της Google Ντέιβιντ Ντράμοντ.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι οι σελίδες αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης της Yahoo θα αντλούσαν διαφημίσεις κειμένου από την πλατφόρμα της Google, η οποία κυριαρχεί με μεγάλη διαφορά στην αγορά διαδικτυακών διαφημίσεων.

Οι επικριτές του σχεδίου ανησυχούσαν όχι μόνο για ενδεχόμενες αυξήσεις των τιμών των διαφημίσεων αλλά και για τη χειραγώγηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Χωρίς τη βοήθεια της Google, η Yahoo ίσως δεχτεί τώρα μεγαλύτερες πιέσεις από τους μετόχους της να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις με τη Microsoft, ακόμα και αν το ποσό για την εξαγορά της πέσει κάτω από τα 33 δολάρια ανά μετοχή που της προσφέρονταν τον Μάιο.

Αν και επισήμως η Microsoft δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για τη Yahoo, στην πραγματικότητα επένδυσε μεγάλα ποσά για να μπλοκάρει τη συνεργασία των ανταγωνιστών της. Όχι μόνο προσέφερε στοιχεία στις ρυθμιστικές αρχές, αλλά έπεισε και τους διαφημιστές να ταχθούν επίσημα κατά της συμφωνίας.


Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε τους μπαγάσες!!Η microsoft λέει δεν ενδιαφέρεται...Τι παιχνίδια παίζονται!

popularityx είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ! ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ?

Google Finance Market Summary